domingo, 4 de noviembre de 2012

Pancakes de plàtan


Els pancakes o tortitas (en català blini) son un pà pla rodó i dolç d'origen rus. La massa base conté usualment llet, mantega, ous, farina, llevat, sucre i potser una espècie, essència o extracte (canyella, per exemple). 

El més popular als Estats Units, on es diuen pancakes o tortitas, és el cobert amb xarop d'auró, però hi ha moltes variants, amb fruites, licors, nata muntada, crema pastissera, xocolata, caramel, crema anglesa, melmelada, compotes, entre altres ingredients. 

Els pancakes son ideals per un esmorzar de cap de setmana, ràpids de fer i es poden acompanyar d’aliments salats com el bacón o de fruites, xarops… permeten moltes variants.
 
A Mèxic són populars en esmorzars als restaurants de totel país, i es venen sovint pels venedors ambulants a les ciutats i en lesfestes locals de les ciutats. A Veneçuela es consumeixen igualment amb xarop d'auró, mel, melmelades o fruites. 

A la resta d' Amèrica del Sud el pancake no és un blini sinó una espècie de crep fina utilitzada en les cuinesargentina, uruguaiana i xilena i de Guatemala per fer preparacions tant dolces com salades. El seu ús més habitual és amb dolç de llet i enrotllat en forma de caneló. Es menja sól o es fregeix en mantega per després flamejar-lo amb sucre cremat o caramel, i s'acompanya amb un coulis de maduixa, préssec o farcit de plàtan.El caneló també es pot farcir de bleda i recuit o pollastre, i posteriorment gratinar-se amb formatge parmesà.

La seva historia és ben curiosa ja que neix fa alguns segles, aproximadament en el Segle IV després de Crist, en l’època de Setmana Santa, quan en dejú de la Quaresma a part de la prohibició de menjar carn, es prohibia també menjar aliments com els ous, la llet, el formatge i la mantega. En aquest moment és quan neixen els pancakes, front la necessitat de menjar algun aliment i donada les restriccions que tenien, es feia una pasta amb farina de blat i aigua i s’estenia en capes fines sobre pedres calentes per cuinar-los.

Més endavant esvan treure algunes prohibicions i l’església va autoritzar incloure en la dieta d’abstinència els ous, la llet, el sucre i la mantega i així es com es va començar a preparar els pancakes tal i com els coneixem avui que en aquellaèpoca era el plat típic de cada primer dimarts de dejú. Quan els tenien preparats el cap del Monestir feia sonar la campana i tots acudien a degustar aquest manjar.

A mi els pancakessempre em recordaran a la època en que vaig viure a Londres i anàvem a esmorzaral típic English Breakfast que te’ls servien amb les beans (mongetes) i el bacón fregit…boníssim però et passaves el dia amb mal de panxa 

Ingredients:

-         Farina(125 GR)
-         Sucreglass (35 gr)
-         ¼ culleradeta de bicarbonat
-         1 ¼ culleradetes de llevat en pols
-         2 ous
-         1 tassa i ½ de Buttermilk (recepta la trobareu al post del Red Velvet)
-         ¼ de tassa de mantega desfeta
-         1 polsim de sal
-         1cullerada d’essència de vainilla
-         1 plàtan(o blueberrys o raspberrys) 

Preparació:

-      Tamisar tots els ingredients secs en un bol (la farina, el sucre glass, el polsim de sal,el bicarbonat i el llevat en pols) i reservar.
    
    Barrejar els ingredients humits (els dos ous batuts, la Buttermilk, la mantega desfeta i l’essència de vainilla) i un cop batut anar-los incorporant al bol on teníem els ingredients secs tamisats.

-   Quan esta la massa llesta afegir el plàtan (o un grapat de blueberrys o raspberrys) tallat a rodanxes i ja estarà llest per fer els pancakes a la paella.

-     La paella haurà d’estar calenta i l’haurem engrassat lleugerament (passant un paper decuina amb oli). Per saber si la paella esa prou calenta farem una prova posant una mica de la massa a la paella (poseu poca quantitat perquè el pancake no quedi massa gran) si veieu que fa bombolletes significa que està calenta.
-        
     Els pancakes es fan ràpid, mig minut i tombar-les.

-   Es poden servir amb una mica de mantega a temperatura ambient o melmelada o xarop i acompanyar-la amb fruites o bacón o el que us vingui més de gust.


No hay comentarios:

Publicar un comentario